sredistan_boja-za-zidove

Nekada je jednostavna promena boje zidova sasvim dovoljna da prostorija doživi renesansu. Da ne govorimo o tome da promenom kolorita i dekoracije možete izmeniti kompletan doživljaj  prostorije  i da praktično promenite stil.

I dok je izvodjenje relativno jednostavno (bilo da radite sami ili unajmljujete nekoga), pre samog početka treba se odlučiti za boju koja će ići na zidove. Tu često nastupa problem. Odete vi tako, puni entuzijazma i sigurni u svoj ukus, u farbaru i tražite im uzorke boje (naravno, birate po dobrom odnosu cena -kvalitet).  Oni vam daju listač sa uzorcima, a vi, posle otprilike 30 sekundi, ne samo da niste više sigurni u svoj ukus, želje i zamisao, nego ne znate ni koju boju trenutno gledate – da li vuče na sivo, zeleno ili roze …. i odlučite da odustanete od krečenja? ne, nije to rešenje!

Danas postoji (ali bukvalno) na hiljade nijansi (jedna je skoro dobila i epitet “najružnije boje” ) i sa tolikim izborom, teško je odlučiti koja je najbolja za vaš prostor.

Ovde je par saveta koji vam mogu pomoći da se izborite u ovom poduhvatu. I dok ovo čitate, ne zaboravite na važnost vizuelnog pomagala – slika za inspiraciju!

Koja boja odražava Vaš stil ?

Sa ovih par jednostavnih saveta uspećete da se odlučite za boju koja odražava vaš stil i pored koje se osećate udobno i komotno.

Za početak, pre nego što uopšte pogledate uzorke, razmislite malo o prostoriji koju menjate – koja je funkcija sobe, čemu služi i kako se koristi i kakvu atmosferu biste želeli da napravite u toj prostoriji.

Ako je dnevna soba –  koja je prva asocijacija – druženje sa prijateljima, udobno gledanje filma ili igraonica? Možda ste zamislili opuštajuću spavaću sobu ili sofisticiranu trpezariju?

Kuhinje mogu biti tople i udobne, stroge i moderne ili bilo šta izmedju. Od kupatila se često očekuje da doprinese osećanju smirenosti i relaksacije…

Kada budete imali ideju o prostoriji koju krečite i atmosferi koja će biti zastupljena – spremni ste za sledeći korak.

 Inspiracija

uzorci-boje

Tražite inspiraciju svuda – časopisi, web, katalozi proizvodjača, tv…  nemojte da tražite identičnu prostoriju , jednostavno gledajte da vam se dopadne efekat koji ostavlja slika. Ovo je, inače, pravilo za svaku potragu za inspiracijom.

Čak možete pregledati i garderobu koju najčešće nosite, osvrnuti se oko sebe i videti da li postoji neki detalj u vašem prostoru koji vas opčijava i koji bi mogao da posluži kao centralna tačka preuredjenja.

Kod nekih ljudi je drugačije – neki jednostavno vole odredjenu boju, osećaju se udobno u njoj, češće prilaze objektima u toj boji i sl… to ne treba zanemariti.

Najverovatnije ćete u svojo kući i naći ideju za boju zida.

 Odabir boje

cetke-za-krecenje

E sad, treba da prevedete inspiraciju u odabir boje. Tu stupaju na scenu one atmosfere koje ste definisali prilikom pomisli na svaku prostorju pojediačno:

  • Ako želite da podtsaknete energičnu i veselu atmosferu – onda izbor pada na jarke i svetle boje kao što su crvena, žuta, narandžasta… One su savršene za kuhhinje, dnevne sobe, igraonice, dečije sobe – svuda gde ima dosta interakcije medju ljudima i gde je vesela atmosfera Ove boje unose živost i energiju u prostor.
  • Mirni, opuštajući prostori – kupatila, spavaća sobe – oni se vezuju uglavnom za hladne boje kao što su nijanse plave, zelene ili sive. Ove boje smiruju i stvaraju opuštajući ambijent. Za malo ženstvenije ambijente često se uzimaju svetlo lila, nežno roze ili neka nežna nijansa breskve.
  • Neutralne boje, preuzete iz prirode, poput bež, boje slonove kosti, svetle braonkaste nijanse (kapućino) i tople nijanse sive boje – one pristaju skoro svakoj prostoriji ili stilu i stvaraju neki blag, opuštajući osećaj u prostoru. Zahvalne su jer se lako kombinuju sa skoro svim bojama i doprinose toploj atmosferi.
  • Ako želite da postignete efekat elegancije i sofisticiranosti, onda treba da razmislite o zasićenim bojama (to praktično znači da svaka nijansa ima primesu sive boje) i nije važno da li su svetle i tamne, one su odlične za dnevne sobe, trpezarije i spavaće sobe u koje treba uneti malo stilskog šarma.
  • Minimalizam se vezuje za osećaj širine prostora i tu dominiraju bele boje. Nijanse bele mogu da idu sa svim stilovima i dozvoljavaju akcentovanje na različite načine, tako da možete personalizovati dekor ili menjati celokupan doživljaj prostora samo izmenom detalja.
  • Tu su i tamne boje, kao što su crna, čokolada, antracit siva, tamno plava i bordo i one imaju fenomenalan efekat kada se koriste u trpezarijama, kupatilima i sobama za projekciju. Sa njima treba biti pažljiv jer nekada mogu da izazovu malo depresivna raspoloženja.
  • Za one koji vole eklektiku i radosne enterijere , savet je da se prepuste šarenilu 🙂

Kada se odlučite za osnovnu nijansu , ostatak dizajna će se uklopiti prema njoj. Uvek možete malo da začinite sa akcentnim zidovima, kontrastima,  ili svetlim detaljima kako biste stvorili specifični  detalj u prostoru.

Uzorci sa kojia ćete se susresti mogu da deluju zastrašujuće na prvi pogled, ali čim počnete da se igrate i razvijate ideje, zabavićete se sa bojama. Bilo da stvarate opuštajuću oazu, udobnu dnevnu sobu ili  mesto za za druženje ovi saveti će vam olakšati izbor boje i učiniti krečenje interesantnim.

A ako vam treba stručna pomoć oko odabira boje ili saveta za krečeje, na raspolaganju smo vam za sva pitanja. Sve što treba je da pošaljete upit na info@sredistan.rs.