Život u malom stanu je prepun izazova.Najlakše bi bilo da svaku aktivnost obavljamo u zasebnoj prostoriji . Medjutim, kada su garsonjere u pitanju, sve ove aktivnosti se smeštaju u jedan, multifunkcionalni prostor (a često ni kuhinja nije odvojena). Ako imate odvojenu sobu za spavanje, onda ste već na višem nivou konfora 🙂 . U slučaju da ste korisnik garsonjere onda znate o kakvim mukama pričam.

Zato je vrlo važno osmisliti takav prostor kako treba. A ima mnogo toga što treba uzeti u obzir prilikom uredjenja malih prostora. Organizacija, izbor nameštaja i boje su samo neke od stvari.

Ovo su neke smernice koje možete da uradite  sami. Ako vam i dalje treba pomoć – tu smo za vas 🙂

  • Garsonjera podrazumeva jednu prostoriju koja se koristi za razne namene. Ono što je  bitno jeste da pokušate da razdvojite ambijente, koliko god je to moguće. Ta podela se može uraditi na mnogo načina. Kuhinjsko ostrvo ili bar je dobra ideja kada je potrebno odvojiti trpezariju od kuhinje. Pregrade svih tipova i veličina takodje su zanimljiva rešenja, pogotovo ako imate prostora da krevet pregradom odvojite od “dnevne zone”. Pregrade mogu biti paravani, zavese, otvorene police ili neka forma panela. Različita obrada poda  takodje može pomoći u razdvajanju ambijenata.
  • Iskoristite svaki santimetar prostora – pogotovo ćoškove 🙂 Dakle, ugaona sofa, mala ugaona trpezarija ili police – izaberite šta vam treba i popunite prazan prostor u ćošku. Ne zaboravite na kuhinju – i tu postoje opcije da iskoristite svaki delić prostora.
  • Kada je u pitanju dekoracija, izaberite svetlu paletu boja za ovakav prostor. Tako ćete vizuelno povećati prostor. Za detalje možete izabrati bilo koju jaču boju i tako napraviti kontrast. Imajte na umu da nije pametno da pretrpate prostor, već izaberite veću sliku ili zidni dekor koji će biti tačka fokusa u prostoru.
  • Bilo bi idealno ako imate izlaz na terasu ili bar  francuski balkon (ili bar velike prozore 🙂 ) jer tako imate mogućnost da povežete unutrašnji i spoljni prostor. Ako ništa od ovoga nije opcija onda dodajte “veštačke prozore“. U obzir dolaze ogledala, velike slike prijatnih scena i boja ili  foto tapet na nekom zidu. Naravno, vrlo je bitno  osvetljenje, pa posebnu pažnju obratite i na to.
  • Izbor nameštaja je vrlo bitan za svaki prostor. Konkretno za male stanove je uvek bolje birati multifunkcionalan nameštaj. Jedna od meni omiljenih kombinacija je zidni krevet u kombinaciji sa sofom. Pored ovog rešenja za spavanje, tu su i različite opcije sofa na rasklapanje. Ukoliko vam je ponestalo mesta za sedenje, priručni taburei u različitim izdanjima su uvek dobro rešenje. A ako vam treba još prostora za odlaganje, iskorisitite klub sto sa dodatnom policom.

 Sve na svom mestu!

Najbitnije u malim stanovima (a i velikim) je dobra organizacija stvari. Potrudite se da nema nereda koji guši prostor. Mnogo toga utiče na našu percepciju, a nered ume da  naruši sliku i najlepšeg prostora. Zato, u moru korisnih pomagača u organizaciji prostora, pronadjite one koji su najbolje rešenje za vas.

Sad imate osnovu za sredjivanje svog malog doma. Dodatni saveti i pomoć oko uredjenja prostora dostupni su na zahtev  – kontaktirate nas na info@sredistan.rs.