Dakle, došli ste do trenutka u životu kada možete da priuštite sebi krov nad glavom i krenuli ste u potragu za onim savršenim prostorom iz vaših snova.

Prva dilema je – da li da tragam za starim stanom i podesim ga prema sebi? Ili je možda bolje da se odlučim za nov stan, i sebe poštedim muke sa radovima?

Naravno, postoje ZA i PROTIV za obe opcije:

Opcija 1 – REKONSTRUKCIJA:

rusenje_GL Nekretnina sa nižom cenom u koju treba uračunati troškove rekonstrukcije

Sve te stare nekretnine, uglavnom na odličnim lokacijama, koje treba “samo malo doterati “… Da, to je zaista primamljiva opcija.

Troškovi kupovine će biti neuporedivo manji nego da kupujete nov stan i skoro sigurno će biti na dobroj lokaciji. Ali, iako vas privuče inicijalna cena, nije loše da se malo posavetujete ( ukoliko niste stručni, potražite savet stručnjaka) koliko bi, bar okvirno, trošak rekonstrukcije mogao da izadje. I to ne samo u finansijskom smislu, već i koliko vremena je potrebno da se sve dovede u red. Glavno pitanje je koliko predmetni stan zahteva rada? U kakvom je stanju i šta sve treba da se uradi? Koliko će sve to izaći u novcu i radnim danima? Ne činite sebi uslugu ako ne sagledate celu sliku… ovo je svakako nešto o čemu treba da razmišlja svako ko ulazi u priču oko kupovine stare nekretnine. Vrlo često se rekonstrukcija isplati, ali nije loše sagledati sve aspekte situacije.

Šta ispadne na kraju – prilagodjen stan ili rupa bez dna

Većina nas je, u nekom trenutku života, zamislila svoj savršen dom: estetsko savršenstvo –  a i kako ne bi bio kad smo ga gradili od temelja, sve prema sopstvenim željama (a u mašti je sve to tako lako…). Odluka da se uzme stari stan i prilagodi sebi je vrlo blizu belog platna kada je personalizovani dizajn u pitanju – možemo ga potpuno prilagoditi sebi i našim potrebama i željama. Naravno, potrebno je dosta opreza – budžet se vrlo lako probije.

Stan za renoviranje je veoma atraktivan u startu, finansijski i estetski. Estetika se postiže vremenom, naravno imaće svoju cenu, a verovatno će biti potrebno i dosta truda , ali ovakav stan garantuje da ćete dobti stan iz vaših snova, koji će biti odlična investicija za budućnost (pogotovo ako ugradite kvalitetne materijale).

Opcija 2 – NOVOGRADNJA:

novogradnja_V

Visoka cena za gotov proizvod

Ah ti divni novoizgradjeni stanovi! Nema potrebe za gradjevinskim radovima: sve je spremno za žurku useljenja! Sa ove tačke gledišta, deluje kao da nemate dilemu oko toga šta izabrati.

 Šta je lakše prežaliti – nedostatak potrebnog iskustva za rekonstukciju ili visoku cenu novog stana

U svakom scenariju postoji neki rizik. Prvo,  biranje stana koji treba renovirati može biti dug i naporan proces. Na prvi pogled moze biti atraktivna zamisao, ali za one bez iskustva u gradjevinskim radovima, postoji mnogo stvari koje treba da uzmu u obzir – od  izlaženja na kraj sa izvodjačima radova, pridržavanja regulativa, i truda da se sve organizuje i uklopi kako treba. Sa druge strane, lako možete preplatiti sveže izgradjeni stan, i tako rizikovati velike troškove pri kupovini.

Ukoliko se odlučite za novogradnju možete se odmah useliti i ulazite u novo. Naravno, platićete više za tu uslugu. Ali nećete morati da se brinete oko cele frke sa majstorima. S tim što ovako kupujete viziju nekog arhitekte, i primorani ste da se uklopite u to. A postoji još jedan problem sa kojim možete da se suočite, a to su završni radovi lošeg kvaliteta, sve sa objašnjenjem da je to “standard”  za  završne radove kod masovne izgradnje.

Na kraju krajeva, na vama je odluka. Da li će to biti stari stan u divnom kraju, kome ste udahnuli nov život, ili glanc nov stan i svež komšiluk – na vama je da odlučite.

A možete i da se potrudite, nadjete stan u izgradnji i sa izvodjačem se dogovorite da bar donekle utičete na finalan izgled stana. Tada biste bili u ubedljivo najboljoj poziciji!