Stilovi u enterijeru

Uredjenje unutrašnjeg prostora se menjalo kroz istoriju i uglavnom je bilo odredjeno načinom života, imovinskim stanjem, društvenom pozicijom i sl. Danas je malo drugačija situacija i sve zavisi od korisnika prostora  – šta oni vole i gde se osećaju najprijatnije.

Generalno, možemo govoriti o nekoliko osnovnih stilskih tendencija u čijim okvirima se nalazi još dosta varijacija na temu.  S tim sto je načešći slučaj da se odlučujemo za eklekticizam – tj. mešavinu stilova, koja nam dozvoljava mnogo više slobode nego odluka za samo jednu stilsku grupu.

Ukoliko već nemate neki stil koji volite, najbolji savet za izbor stila je putem fotografija (iz časopisa, sa interneta, …). I tada treba da se vodite opštim utiskom udobnosti i dopadljivosti koje slike ostavljaju na Vas. Takodje, ukoliko Vam se na nekoj slici svidi odredjeni komad nameštaja, nemojte ga olako isključivati jer je na slici stil koji Vam ne odgovara. Vrlo je moguće da bi se taj isti komad savršeno uklopio u neki drugi stil i čak bolje došao do izražaja.

Zato, svaka slika, svaka inspiracija, boja, šara i slično,  može da vam bude vrlo značajna za dostizanje savršenog enterijera.

1. SKANDINAVSKI stil

skandi_1

Skandinavski stil je oličenje nordijske jednostavnosti. Nastao je na osnovama minimalizma i iskoristio je najbolje iz “retro” stila ( s tim što je sredinom 19.veka, kada je Skandi nastao, to bio vrlo  savremen dizajn :)).

Mnogi ga danas identifikuju sa IKEA standardima, iako postoji mnogo varijacija u okviru samog stila, od ekonomičnog (IKEA) nameštaja i dekoracije do vrlo luksuznih komada. Svima je zajednička organska, prirodna materijalizacija, nežne konture, sveden izgled i sveže, prirodne boje.

MATERIJALI koji se koriste su prirodni i topli – pamuk, vuna, krzno, koža, kamen i drvo.NAMEŠTAJ je jednostavnih linija, nežnih tekstura, udoban i deluje čisto.

ZIDOVI su uglavnom beli, sa ponekim akcentom u boji. Paleta BOJA je svetla, neutralna, a akcenti se pojavljuju kroz zelenu, žutu, pink,…PODOVI su drveni, često svetlo bojeni da bi se vizuelno povećao prostor.

DEKORACIJA je jednostavna, geometrijska, jasna. RASVETA je svedena i rasporedjena da bude korisna i da osvetli što bolje prostoriju. Posebna pažnja se pridaje prirodnom svetlu i sobnim biljkama. Česti su detalji u rustičnom metalu, bakru ili mesingu, kao i antikni predmeti.

Sve se vrti oko jednostavnosti i kvaliteta. Ovo je stil koji ne operećuje, savršen za male prostore jer im daje efekat prostranosti.

skandi_2

 2. SAVREMENI stil

savremeni_1

Savremeni stil je nastao kao kontra pretrpanom tradicionalnom stilu, sa motom MANjE JE VIŠE. Preklapa se sa MODERNIM stilom, koji karakterišu ikone dizajna sredine 19. veka, i sa futurizmom, jer dozvoljava fluidne linije i malo nekonvencionalniji nameštaj.

Ovaj stil se zasniva na pravilima linije i forme – a to su osnovna pravila dobrog dizajna. Celokupno uredjenje je uglavnom orijentisano oko vertikala i horizontala i struktura prostora se uključuje u dizajn – a tu je prioritet otvorenost i prirodna svetlost. Ravne linije, odsustvo ornamentike,  otvorenost prostora, pažljivo izabrani akcenti koji daju pečat prostoru – to su smernice savremenog stila.Veliki, konforni dnevni boravak u okviru koga je trpezarija i otvorena kuhinja je česta pojava prilikom dizajniranja savremenih enterijera. Akcenat je na neprekidnom toku prostora koji krase veliki komadi nameštaja, ravne i jasne siluete, kao i naglašeni arhitektonski elementi kao što su grede, teksturirani zidovi, vidne ventilacione instalacije i sl..

PODOVI su od drveta, pločica, betona ili epoksidnih smola, uredni i homogeni. Prostori velikiih površina, sa visokim prozorima bez zastora, visokih plafona, često sa galerijama sa staklenim ogradama – oni su kao stvoreni za ovaj stil.

savremeni_2

Za nered nema mesta. Posebna pažnja se poklanja planiranju prosotra za odlaganje stvari (degažmani, garderoberi,…) Česta pojava su i sjajni metali – hrom i aluminijum. NAMEŠTAJ i zidovi su uglavnom sa neutralnom teksturomi u jasnoj boji (beli, neutralni ili crni), od prirodnih materijala, dok su akcenti u jarkoj boji. Za akcenat je bitan kvalitet – jedan pažljivo odabrani komad –  i može se sresti u vidu:

 • jednog zida u drugoj boji ili teksturi
 • ogromnog, predimenzionisanog umetničkog dela
 • geometrijske šare na podu ili zidu
 • šarenih jastučića ili geomterijskog tepiha
 • organske forme nameštaja i dekoracije

3. RUSTIČAN stil

rustik_1

Zamislite staru kuću na selu, sa nameštajem koji je njen vlasnik sam napravio ili je nasledio od svojih predaka. Pažljivo birani detalji, ručno izradjeni ili uzeti iz prirode, pedantno izloženi na kamenom kaminu koji je srce kuće i sa koga visi heklani milje. Veliki trpezarijski sto gde može da se okupi cela bliža (i dalja) porodica, bogato postavljen i pun sveže domaće hrane, sa lavandom kao dekoracijom. Velika, komotna sofa gde možete da se uvalite zajedno sa, recimo, kućnim psom … U toku leta, širom otvoreni prozori sa puno svetla a zimi udobna ušuškana atmosfera….

Ovo je polazište na koje treba da dodate još notu modernog duha i dobili ste ono što danas nazivamo rustičnim stilom. Sve što podrazumeva udobnu i opuštajuću atmosferu, dosta tradicionalnih materijala i seoskih motiva pristaje ovom stilu.

Drveni (ili kameni )PODOVI, kameni ZIDOVI, kamini, rezbaren nameštaj, ručno radjeni predmeti od drveta, metala, koža i prirodni materijali oko vas – sve to u neutralnim, zemljanim NIJANSAMA sa primesama cvetnog dezena. Savršeno se uklapa sve što izgleda nasledjeno, korišćeno i ručno izradjeno.

rustik_2

Još možemo da dodamo:

 • Glomazan NAMEŠTAJ u koži ili prirodnom štofu sa drvenom konstrukcijom, bez previše ornamenata, često gubo obradjen. Drveni nameštaj je inspirisan starim zanatima i seoskom arhitekturom – stara drvena vrata, nogice od stare Singerice, korpe, drvene gajbice ,…
 • MATERIJALI deluju korišćeno, iznošeno (kao džins). Upotrebljavaju se tkanine sa jakom teksturom – juta, sargija, pamuk, vuna
 • DEKORACIJAu vidu keramike, rezbarenog drveta, kovanog metala, platenog pruća, tkanih tepiha, i sl… sve ručno radjeno
 • Neutralna paleta i BOJE iz prirode   – bela, bež, braon, boja konjaka, tople narandžaste boje, nijanse zelene
 • akcentne boje mogu da budu slične osnovama – zagasite ili pastelne ili se možete odvažiti na kontrast i uvesti neku jarku boju da razbije jednoličnost nijansi…
 • Organske boje, teksture i oblici
 • Ogoljene drvene grede koje arhitektonski definišu prostor
 • Dekorisanje sa onim što imate, potencira se reciklaža, tj. nova namena za stare stvari
 • Veza sa spoljnim prostorom i raspuštenim zelenilom (sredjene i potkresane bašte nisu u ovoj priči)

4. ROMANTIČAN stil

romantik_1

Francuska i Provansa – to bi trebalo da Vam bude asocijacija kada neko pomene romantičan stil u enterijeru. Ženstveni, opušteni stil koji kombinuje rustične elemente i elegantne detalje potekle iz barokne epohe. Opšti utisak koji odaje je svežina i nežnost, protkana nekom nostalgijom na koju asociraju antikni detalji. Jedna podrgrupa ovog stila je Shabby shic, vrlo popularna tendencija u enterijerima u poslednje vreme, pogotovo kod mladje ženske populacije 🙂

PODOVI  su tipično drveni (ili keramika), a ZIDOVI su često obradjeni gipsom ili bojeni u neku pastelnu boju. U arhitekturi prostora mogu se ostaviti drveni stubovi i grede da budu vidni.

RASVETA igra bitnu ulogu. Bilo da su zidne lampe ili kristalni lusteri, svetlo koje daju treba da bude difuzno i nežno. Sijalice manje jačine i toplije boje će dati odličan efekat. Sveće su isto dobar detalj – slagati ih u grupacije, neutralnih boja, a ako imaju miris trebalo bi da bude nežan i suptilan.

NAMEŠTAJ i dekoracija su vrlo prefinjeni, ali sa dozom rustike. Bogate sofe su mekane i udobne. MATERIJALI su lan, pamuk i uopšte prirodni materijali, često sa floralnom dekoracijom, u nežnim nijansama. Tapacirung je sa drvenim okvirom, u baroknom, ili neoklasičnom stilu. Na prozorima su zavese, nekada i draperije. Podovi su zastrti manjim, baršunastim tepisima ili prostirkama. Česti su i ormari, kao poseban komad u prostoriji.

romantik_2

DETALJI su inspirisani dvorskom dekoracijom – bogato uramljena ogledala, često sa patiniranim staklima.Mogu se naći cvetni aranžmani, romantične slike i antikni zidni dekor. Paleta BOJA je svetla i neutralna. Nijanse bele boje i svetli floralni motivi se kombinuju sa nežnim i vazdušastim nijansama roze, lavande, breskve,  svetlo žute i plave, a pojavljuju se i sve pastelne boje. Boje su tople i kremaste, a teksture su nežne. Nije loše uneti malo sjaja kroz srebro ili drugi metal. Rustični efekat se unosi kroz belo, isprano drvo.

5. RETRO stil

retro_1

Sredina 20. veka je bio period procvata modernog dizajna. Evropa, pogotovo sever i Amerika su dale fantastične dizajnere čiji nameštaj je i dan danas veoma popularan. Kad kažemo retro, prvo nam na pamet padnu organske forme drveta ili tapaciranih komada, u nekoj pink, narandžastoj ili tirkiz boji. To otprilike i jeste to…

Furnirano ili lakirano drvo, zakrivljenih linija i savršene obrade  –  kao konstrukcija komadnog nameštaja. Tapacirung je u nekoj jarkoj boji ili jakoj šari, a MATERIJALI koji se koriste su koža, pamuk, poliester. Fotelje su često imale neobične, nepravilne oblike. Detalji (i manji komadi nameštaja) su pravljeni od nerdjajuceg  čelika i granita i služili su za akcentovanje prostora.

Paleta BOJA je moderna, u nijansama bele, sive, tamno braon. Za akcentovanje su korišćene primarne boje (svetle, jarke boje) radi postizanja kontrasta. Česta je upotreba grafičkih šara jarkih boja ili zasićene palete. Ovaj period je iznedrio mnoge nesvakidašnje kombinacije kolorita.

RASVETA iz ovog perioda je postala umetničko delo za sebe.

Veliku pažnju su privukle kuhinje iz tog doba, jer se po prvi put na svetskom nivou promenio dizajn (do tada su uglavnom bile ili rustične ili tradicionalne). Nov dizajn je podrazumevao ravne linije, bez ornamenata, sjajne površine i vidne  uredjaje, koji su postali detalj za sebe. Masovno su se koristilešarene pločice za zidove kuhinje i dodaci koji su prerasli u dekor kuhinje (šine na zidu, ugradna rasveta,..).

retro_2

I danas je vrlo aktuelan nameštaj koji su sredinom 19.veka dizajnirala zvučna imena kao što su Ray i Charles Eames, Verner Panton, Eero Saarinen, Arne Jacobsen i mnogi drugi… a sve zbog činjenice da su neki od tih komada reper udobnosti i ergonomskog dizajna koji je teško nadmašiti. Umetnici tog doba kao što su  Warhol, Roy Lichtenstein ili Keith Haring i dalje služe kao uzor mnogim savremenim umetnicima.

6. KLASIČAN stil

klasicni_1

Prostori koji su uredjeni u ovom stilu su topli i udobni, i imaju neku dozu svečanosti.

ZIDOVI često imaju svedene i nenametljive gipsane ukrase u vidu lajsni i drugih ornamenata. Na njima uglavnom nema praznog mesta jer su popunjeni ogledalima, slikama (okačenim u nivou očiju, uramljenim i grupisanim u logične formacije – prema stilu, obliku,..). Zatim su tu razni umetnički detalji od keramike i porcelana, skulpture i sl. Česte su i umetničke fotografije.

Zidne lampe su nezaobilazni detalj i uklapaju se sa elegantnom plafonskom RASVETOM (stakleni ili kristalni lusteri sa mesinganim detaljima). Osvetljenje nije prejako a svetlo je toplije nijanse.

U enterijeru se pravi mesta za staklene vitrine sa kolekcijama – od  porcelana, keramike, plemenitih metala ili drveta…NAMEŠTAJ je zaobljenih ivica, širokih rukonsalona, često skrivenih nogica i  deluje udobno i mekano. Prozori su sa zavesama – i to tankim, prozirnim preko kojih idu teže draperije. MATERIJALI su prirodni i luksuzni.

PODOVI  su od sjajno lakiranog drveta (čest slog parketa je riblja kost ili francuski slog), prekriveni teškim, kvalitetnim tepisima. Najčešći izbor za tepih su persijski tepisi jer se lako uklapaju u prostor i daju prostoru specifičan šarm.

BOJE su neutralne, konzervativne. Utapaju se u prostor, ništa ne odskače – krem, bež, kapućino, braon, siva, zagasito crvena, zelena i plava, svetlo plava, lavanda… Ukoliko postoje tapete onda su nenametljivih, mirnih šara, uklopive nijanse sa ostatkom boja u prostoru. Bitno je da se uklapaju nijanse i  tonovi. Svetle nijanse – limun, žuta, ciklama, tirkiz – moraju da se usive (da budu zasićene) i treba izbegavati  jake kontraste. Šare su takodje neutralne, linearne ili floralne, i zastupljena je simetrija. Najbolji efekat se dobija ako se iskoristi jedna velika šara na jednom elementu, dok su ostali elementi jednobojni u odgovarajućim, neutralnim nijansama. Drvo koje se koristi je polirano i uglavnom tamnije nijanse – orah, trešnja, mahagoni, hrast. Drveni nameštaj se obavezno uklapa prema nijansi drveta i načinu obrade. Od metala zastupljeni su mesing, bronza i bakar.

klasicni_2

Okosnica stila su simetrija i balans, a nameštaj se grupiše tako da podstiče razgovor i interakciju ljudi. Ovo je bezvremenski stil u kome su zastupljeni prirodni materijali, mirne šare i prirodne boje.

7. INDUSTRIJSKI stil

industrial_1

Počeci se vezuju za reciklirane industrijske prostore u severnoj Americi – koji su prestali da se koriste kao fabrički pogoni , pa su ljudi počeli da ih adaptiraju u stambene/poslovne prostore. Veliki, otvoreni prostori industrijskih hala, sa ogromnim prozorima, bez unutrašnjih pregrada i sa otkrivenim delovima konstrukcije i vidnim instalacijama – oni su suština ovog stila.

Neprekidan TOK prostora moze biti presečen vizuelnim pregradama u vidu nameštaja na granicama ambijenata (kuhinjsko ostrvo, sa dobrom rasvetom, izmedju kuhinje i trpezarije je dobar primer granice koja ne prekida tok prostora). Opšte karakteristike industrijskog stila su ogoljeni zidovi gde se vidi od čega su napravljeni, otkrivene grede, cevi koje se vide na zidovima, ventilacija razvučena tik ispod plafona… beton, drvo, metal, gvoždje, cigla – to su MATERIJALI koji se u ovom stilu pojavljuju u okviru neutralne palete BOJA, obogaćene prirodnim štofovima, koji deluju iznošeno, korišćeno. Treba voditi računa da se ne ukine tekstura koju elementi ovog stila nose sa sobom jer takve stvari daju dubinu prostoru.

PODOVI su od poliranog betona, ili korišćenog drveta, a nekada se koristi i keramika ili epoksidne smole. Često se radi podno grejanje a ponegde se može naći i neka prostirka.

Funkcionalan NAMEŠTAJ – nameštaj treba da služi svrsi, sa jednostavnim i ravnim linijama i bez previše detalja (osim onih koji podsećaju na industriju – veliki šrafovi, zavrtnji, matice,…). Sve se vrti oko reciklaže – iskoristi ono što imas u novom svetlu – stolovi od paleta, metalni ormani kao garderoberi, stare merdevine iskorišćene kao police…. Tapacirung je u prirodnim bojama i MATERIJALIMA i neutralnim nijansama…

industrial_2

Ovaj stil pokazuje divnu povezanost funkcije i forme. Ovde se otkriva lepota u svakodnevnim stvarima – ne postoji razlika izmedju blaga i krša… tako da je teško pogrešiti u DEKORACIJI 🙂 Industrijska umetnost je marginalna. Sve što ne biste stavili u klasišan enterijer ovde paše – putokazi, tablice za kola, metalni znakovi, printovi, metalne skulpture, … veliki točkovi koji se mogu ukombinovati sa paletom i tako dati savrsen stočić za kafu, ili stara kolica za kupovinu koja se mogu pretvoriti u udobnu stolicu… Crno bele fotke, jednostavni ramovi, različiti komadi iz industrijske sfere koji se mogu iskoristiti – cevi na koje se kače slike…

Zastupljene su hladne BOJE – siva, crna, bela i sve nijanse neutralnih boja. Dodatak mogu biti limun žuta, narandžasta, ciklama, indigo, tamno zelena… Da bi se postigla dubina prostora trebalo bi koristiti više nijasni iste boje.

METAL – ima ga puno i to u patiniranom obliku, nekako industrijski 🙂 pleh, čelik, gvoždje, brušeni aluminijum, sve je dozvoljeno. A za malo nežniji efekat treba metalne elementi ukombinovati sa drugim, “mekšim”materijalima, kao što su drvo, štof i sl.

8. GLAM stil

glam_1

Holivudski Glam stil je eklektična mešavina  stilova sa jednim ciljem – da stvori luksuzan efekat u enterijeru. Nastao je kada je filmska indutrija Holivuda bila na vrhuncu i skoro sve poznate ličnosti 30-tih godina 19. veka su u ovom stilu opremale svoje domove. Ovo je bio period procvata glamura, elegancije i luksuza. Ovaj stil asocira na sofisticiranost, samopouzdanje i eleganciju. A da bi se to postilgo, korišćeni su luksuzni elementi kineskog stila, art deco elementi, neoklasicistički, itd…

Poenta je u stvaranju specifičnog ambijenta u kome rasveta igra najbitniju ulogu, nameštaj doprinosi eleganciji a akcenat je zapravo na ljudima. I zato se RASVETA postavlja u slojevima, zidno, plafonsko, podno i stono svetlo sa kaskadnim kristalnim ili staklenim abažurima koji prelamaju svetlo. DEKOR i rasveta je u staklu, kristalu, srebru, zlatu… dosta ima ogledala ili reflektujućih površina na nameštaju.

glam_3

Jak je geometrijski uticaj (ugaone šare, kaskade, krivine, harlekin šare), kao i sjajna mateirjalizacija kako bi se povećao efekat luksuza. Koriste se metali – uglačanih, sjajnih površina, uglavnom kroz detalje jer je previše ornamentike i boja. Drvo je lakirano u visokom sjaju. Zidovi se boje tako da ne opterećuju prostor. Izdvaja se akcentni zid – bojom ili tapetom sa jakom šarom (nekada su i oslikavani po uzoru na Art Deco).

TEKSTIL  je luksuzan, od svile i satena do teškog pliša i krzna. Raskoš se postiže, ne samo izborom prave tkanine, već i količinom i efektom koji stvara u prostoru (treba da pada, da izgleda bogato…).

Za ovaj stil je karakteristična simetrija. BOJE – crna i bela u kombinaciji sa neutralnom paletom ili tamnim bojama  – zlatna, zelena, tamno plava i petrol, kraljevsko ljubičasta… nekada se akcentuje jarkom bojom i tada se koristi ciklama, tirkiz, narandžasta. Treba samo obratiti pažnju da se ne pretera…

glam_2

NAMEŠTAJ – je manjeg gabarita, ne nameće se po veličini, već dolazi do izražaja obradom i bojom. Ali generalno, akcenat je na ljudima jer je ovo pre svega stil za holivudske žurke. Pa tako, nameštaj organizujemo tako da svi mogu da komuniciraju medjusobno. Česta pojava je nameštaj (često plišani) orijantisan na dve strane.

9. ETNO stil

etno_1

Samo ime  – ETNO – govori odakle potiče inspiracija za ovaj stil. Ovde je sve u detaljima i dekoraciji. Oni nose celokupan ambijent i na osnovu njih se vidi čiju kulturu preferirate.

A kultura i etničkih obeležja ima mnogo.Pa tako možemo razlikovati enteirjer inspirisan Afrikom, Mediteranom, Indijom, južnom Amerikom i Indijanskom kulturom, Meksikom, Španijom, Kinom, Marokom ili Orijentom, Indonezijom… lista je zaista dugačka …

etno_3

Najbolji efekat se postiže ako se ovi detalji – nameštaj, dekoracija i neki principi uredjenja enterijera – uklope u svedene, moderne i tople ambijente.Svi ovi stilovi imaju neke zajedničke karakteristike – a to su specifične (uglavnom jarke) boje, prirodnost, dinamika koju unose u prostor i originalnost ručne izrade. Medjutim, samo neki se mogu kombinovati medjusobno. I zato je potrebno odlučiti se za neki generalni pravac i estetiku koju želite da postignete u svom domu.

Ako vam je potrebna pomoć oko uredjenja enterijera u etno stilu, na raspolaganju smo vam.

etno_2

Ako samo želite da unesete osveženje u vaš prostor –  ćilim, šareno ćebe, drvena statua, glineni sudovi, orijentalna lanterna ili šareni mozaik u kupatilu će uraditi odličan posao. Detalji etno stila su savršeno rešenje za dekor terasa i bašta – tu možete pustiti mašti na volju.